Bezlepkovýpekár.sk
Bezlepkový pekár. sk
Nemáte istotu v stravovaní s celiakiou? Cítite sa obmedzení pre nedostatok a dostupnosť kvalitných výrobkov z radu pekárenských druhov? Bezlepkovypekar.sk je portál vytvorený na pomoc pri pečení a prípravu pečiva, chleba a iných pekárenských výrobkov zaoberajúci sa bezlepkovým pečením a bezlepkovým kváskovaním. Na tomto portáli si budete vedieť vyhľadať recept aj s jednoduchým postupom na prípravu v pohodlí domova.
Ponúkam Vám recepty,rady, triky a tipy na prípravu a spracovanie potravín pri bezlepkovom pečení.
Keďže Celiakia je celoživotné autoimunitné ochorenie, zatiaľ nie je liečiteľné, potrebujeme si prispôsobiť aj stravu, ktorá je jedným z úľav pre poškodené tenké črevo.
V prvom rade je potrebné nazbierať informácie, ktorá surovina obsahuje lepok.
A čo je lepok? Lepok je bielkovina
Lepok má svoju schopnosť napučať v určitom prostredí a nestratiť pritom svoju pružnosť a elasticitu. Lepok je možné vidieť po vypratí. (Viď. pridané foto)
Čo je teda povolené? Celiatik smie konzumovať všetky prirodzene bezlepkové suroviny. Na tomto portáli si budeme piecť z múk vyrobených výhradne pre bezlepkové pečenie. Názov a druh múky bude uvedený pri recepte, z ktorého bude pripravený.(viď: pridávané recepty)
Čo je zakázané? Zakázané sú všetky jedlá, ktoré obsahujú lepok. Na čo si dávať pozor? Lepok nie je len v múke! Lepok sa môže ukrývať naozaj všade, je súčasť mnohých ingrediencií (je napr: v rôznych dochucovadlách, farbivách, koreniacich zmesiach a mnoho iných..).