Čas prípravy: 90 min.
Suroviny : Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
- 2/3 droždie (čerstvé)
- 600 g. múky Mix B (schär)
- štipku soli
- 1 polievková lyžica kryštál. cukor
- 3 žĺtky
- 5 dcl. vlažného mlieka( kto nemôže tak vodu)
- ½ dcl. olej
Iné: Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
- tuhý sneh z bielkov
Plnka: Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
- mletý mak, mlieko a cukor
- mleté orechy, cukor a olej
Postup: Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
Droždie rozpustím v 1 dcl. vody, pridám si múku, žĺtky, soľ, cukor, mlieko (kto nemôže tak vodu), premiešam, prilejem olej a tuhý sneh z bielkov, cesto premiešam, tak aby bolo vláčne. Nechám kysnúť v nádobe 40 min. Potom vykysnuté cesto vysypem na mukou vysypanú podložku. Rozdelím na dve časti. Plním makom a orechmi. Zrolujem a na papieri na plechu potriem rozšlahanym vajcom. Pečiem pri 200°C vo vyhriatej rúre, bez zápary . 10 min. Teplotu znížim na 180°C a pečiem 35 min.
Úprava plnky: Maková: Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
Mak si zmiešame s cukrom a prilejeme podľa potreby mlieko (kto nemôže potom olej), aby sme dostali hmotu ktorá sa spoji.
Úprava plnky: Orechovej: Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
Orech si zmiešame s cukrom a prilejeme olej podľa potreby (aby sme dostali hmotu ktorá sa spoji)