Čas prípravy: 120 min.
Suroviny: Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
- 1/3 kocky droždia
- 1 dcl. studenej vody
- 250 g. múky Mix B (schär)
- 250 g. múky Mix Bakery (Liana)
- trocha soli
- 3 lyžice medu
- 450 ml. vody (alebo mlieka)
- 2x žĺtky
- 3 lyžice oleja
- sneh z bielkov
Posýpka: Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
- múka, kryštálový cukor,maslo
Plnka č 1: Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
- Tvaroh, cukor,vanilkový cukor, citrónová kôra
Plnka č 2: Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
- Mak, cukor,mlieko(voda)
Iné: Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
- vajce na potieranie
- nízku formu a papier na pečenie
POSTUP: Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
1/3 kocky droždia rozpustíme v 1dcl. studenej vody, bez čakania pridám asi 250g múky Mix B od Schär a 250g, Liana muka Mix Bakery bezlepkovú,pridáme soľ (štipku),2 – 3 lyžičky (cukor) med, a približne 450 ml studenej vody (ak môžete tak mlieko) 2x žĺtky, všetko spolu spracujeme na nelepivé cesto, a pridáme 3 lyžice oleja (alebo rozpustené maslo) opäť dobre premiešam a z bielkov vyšľahaný tuhý sneh, ktorý potom nakoniec zamiešam do cesta všetko spolu premiešam, cesto nie je tuhé ale ani riedke, niečo medzi tým. Cesto po vymiesení sa nelepí . Nechám kysnúť asi 40- 50 min. Na pomúčenej doske si rozvaľkáme vykysnuté cesto a povykrajujeme kolieska s pohárom, ako keď robíme väčšie šišky.Plníme tvarohom (alebo inou plnkou),každý jeden kus zatočíme ako na buchty ( keď robíme na pare), vytlačíme si do nich jamku opačnou stranou pohára a každú jamku naplníme lekvárom (makom alebo inou plnkou). Pečiem vo vyhriatej rúre bez zápary pri 200°C teplote asi 10 min. potom teplotu upravím na 180°C a pečiem asi 30 min
Posýpka: Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
Múku, kryš. cukor maslo si zmiešame dokopy ,aby sme dostali hrudkovitú štruktúru. Okraje koláčikov si potrieme žĺtkom a vrchnú plnku zasypeme posýpkou. Necháme ešte podkysnúť, pečieme na papieri. Pri teplote 200°C stupňov asi 35 minút v teplovzdušnej rúre.
Príprava plnky č 1: Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
Tvaroh si vymiešame s kryšt. cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou
Plnka č 2: maková: Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
Mak si vymiešame s kryšt. cukrom a pridáme dve- tri lyžice mlieka, (opäť ak niekto nemôže mlieko do plnky je možné priliať olej, aby sme mali mokrú plnku (aby nám mak nelietal).