Čas prípravy 5 hod
Suroviny: Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
- 200 g. múka Mix B (schär)
- 200 g. múka Bread Mix dark (liana)
- 1.5 lyžice kvások
- 300 ml. vody
- 100 ml. smotany (na varenie)
- 1 menší surový zemiak
- 1 lyžička med
- 1 lyžička soľ
- 2 lyžice olej
Iné:Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
- papier na pečenie
- olej pikantný (na potieranie)
Postup: Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
Múku, kvások, soľ, med, vodu, smotanu a surový zemiak (nastrúhaný). Zmiešam spolu na cesto ktoré sa dobré spojí. Pridám 2 lyžice oleja a domiesim na cesto vláčne a také ktoré sa nelepí. Zasypem múkou, a nechám prikryté kysnúť 4 hod. Cesto je robené bez rozkvasu. Potom si cesto vyklopím na múku a tvarujem žemle. Poukladám na plech vyložený papierom, nechám 15 min. stáť. Cesto po 15 min. potriem olejom a jemne narežem. Ak chcem poukladám na vrch slnečnicu. Bez slnečnice som potrela pikantným olejom. Pečiem bez zápary vo vyhriatej teplovzdušnej rúre pri 200°C 30 min.