Čas prípravy 7 hod. a 40 min.
Suroviny:Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
- 260 g. Mix Per Pane (na biele pečivo)
- 260 g. Bread mix Dark (Liana na tmavé pečivo)
- 1/2 balíčka Bryndze (bryndza v ceste je len kvôli chutí, nevadí ak jej bude viac)
- 2 lyžice kvások
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička hnedý cukor
- 2 lyžice oleja
- 1 menší surový zemiak
- 5,1 dcl. vody
Postup: Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
Kvások zasypeme múkou, pridáme bryndzu, soľ, cukor, nastrúhaný na jemno zemiak, a prilejeme vodu. Cesto je bez rozkvasu. Vymiesime cesto do ktorého si prilejeme olej. Cesto vymiesime na vláčne a nelepivé. Necháme kysnúť 6 hod. prikryté na linke. Potom si na múkou vyspanú dosku dáme cesto a vytvarujeme žemle. Poukladáme na plech vyložený papierom. Jemne narežeme a jemne potrieme olejom. Necháme kysnúť ešte 1 hod. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 40 min. Pečiem bez zápary.