Čas prípravy 3 hod.
Suroviny :
- 1 sušené droždie
- 2 lyžice múky schär
- 500 g. múky Mix B äschär)
- 3 dcl. mlieko (vlažné)
- 2,5 dcl. vody
- 5 dkg. maslo
- 1/2 dcl. olej
- 1 lyžička med
- 1/2 lyžičky soli
Postup : Droždie si rozpustím v 1 dcl. vody (z celkového množstva v recepte. ) Pridám dva lyžice múky a med zamiešam, aby sa suroviny dobré spojili a nezostali hrudky z múky. Nechám prikryté na linke 20 min. Potom pridám múku do ktorej som zamiešala soľ, pridám mlieko, rozpustené maslo a vodu. Cesto premiešam aby som v ňom nemala hrudky z múky a bolo vláčne. Prilejem olej a vypracujem na nelepivé a vláčne cesto. Nechám na linke prikryté kysnúť 1 hod. Vykysnuté cesto si preklopím na múkou vysypanú podložku(použijem inú múku -napr. ryžovú). Rozdelím na menšie časti a tvarujem valčeky ktoré nakrájam na malé tvary (opekance). Poukladám na plech vyliaty olejom a obalím z každej strany , aby sa pečením nespojili. Ukladám vedľa seba na plech. Nechám kysnúť pokiaľ sa mi vyhreje rúra naplno. Potom si teplotu upravím na 200°C a pečiem bez zápary po dobu 35- 40 min.