Čas prípravy 80 min.
Suroviny 1. : Vypracoval – Bezlepkový pekár. sk
- 4 dcl. vlažnej vody
- 1 lyžička kryštálový cukor
- 1 balenie sušené droždie
Suroviny 2. : Vypracoval – Bezlepkový pekár. sk
- 2 vajcia
- 500 g. múky NF – Mix Per Pane (na biele pečivo)
- 1/2 lyžičky soľ
- 110 g. masť domáca
Iné : Plnka
- Bryndza
Postup : Vypracoval – Bezlepkový pekár. sk Suroviny 1. – si zmiešam spolu nechám 10 min pracovať voľne v nádobe. Pridám si zo surovín 2. múku, soľ , vajcia (ale jeden žĺtok si odoberiem bokom ) a bokom nechám aj masť, suroviny spolu spracujem tak – aby som dostala hladkú hmotu cesta a nemala som hrudky z múky v ňom (ak by sa zdalo že cesto je tuhe – alebo riedke je možné pracovať s múkou a vodou ale nie viac ako 1/2 dcl. vody a nie viac ako dve lyžice múky). Nechám kysnúť zakryté na linke po dobu 50 min. Vykysnuté cesto si rozdelím na 10 kusov rovnakej veľkosti. Rozvaľkám si na tenko( pozrite si fotky) jednotlivé každý plat si natriem masťou domácou. Natreté poukladám jeden plát na ďalší. Ak mám všetky pláty natreté preložím ich na tanier a zakryté si ich uložím do chladničky na pol hodinu. Potom si ich dám na podložku prekladám zo všetkých strán smerom dovnútra. Takto zapracované cesto si rozdelím na dve časti. Jednu si rozvaľkám na tenšie – a narežem šikmo (také dlhé trojuholníky) plním plnkou podľa chutí (ja som použila Bryndzu) zrolujem uložím na papieri na plech a potriem odobratým žĺtkom – ktoré som rozšľahala s lyžicou vody. Druhú časť spracujem rovnako (rozdelenie slúži iba na menšie pole spracovanie cesta naraz nemá iný význam ak sa vám podarí rozvaľkať cesto naraz na tenšie kľudne si ho nerozdeľujte ) Pečiem pri 200°C 10 min. potom teplotu znížim a pečiem 20 min. pri 180°C.