Ryžová múka
Patrí medzi základné bezlepkové múky. Dnes už vieme kúpiť okrem bielej aj hnedú a čiernu ryžu. Jej využitie je skôr na jemné pečivo. Pri pečení chleba a pečiva používam k nej iné múky.

Kukuričná múka
Kukuričná múka dodá koláčom peknú žltú farbu a zaujímavú chuť.
Kukuričná hladká múka je vhodná na prípravu bezlepkových pokrmov alebo, ako náhrada časti pšeničnej múky pri kuchynských úpravách bežných pokrmov. Používa sa pri pečení chleba.

Pšenová múka –
Bezlepková pšenová múka.  Je zdrojom vlákniny. Vhodná  je najmä na pečenie, pečiva, sladké sušienky. Taktiež ju môžeme použiť na zahusťovanie pokrmov.

Cícerová múka –
Cícerovú múku vieme použiť v receptoch samostatne, alebo ju zmiešať s inou múkou. Pridáva sa do pekárenských výrobkov a je výborná aj na iné využitie. (napr. nátierky)

Sójová múka –
Vyrába sa rozdrvením sójových bôbov a existuje prírodná, odtučnená alebo nízkotučná. Všetky varianty sójovej múky sú vysokým zdrojom bielkovín. Táto múka má nízky obsah sacharidov, orieškovú až fazuľovú príchuť. Preto sa odporúča kombinovať s inými bezlepkovými múkami. Používa sa do pečiva, koláčov a na zahusťovanie jedla. Pri pečení ju môžete použiť namiesto vajíčok, kde jedno vajce je jedna lyžica sójovej múky a jedna lyžica vody.

Šošovicová múka –
Múka je vhodná na tepelné spracovanie, sladké a slané pečenie, na prípravu koláčov a knedlíkov. Vieme ju kombinovať s inou múkou aj na prípravu pri pečení chleba a pečiva.

Hrachová múka –  
Je vhodná na pečenie pizze a chleba.  Hrachová múku je vhodná v kombinácii s inými bezlepkovými múkami, napríklad tapiokovou a cícerovou.

Lupinová múka –
Ak máte alergiu na arašidy, po tejto múke sa ani nepozerajte, má jemnú orieškovú príchuť. Pridáva sa ako náhrada vajec do zmrzliny. Jej použitie je vhodné do cesta, ktoré nepotrebuje kysnúť.  Pečie sa z nej aj chlieb.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *